Валерій Лавровський
28 апреля 2022

На Київщині мешканці затопили власне село, щоб окупанти не пройшли до столиці. Розповідаємо, як вони живуть

Мешканці села Демідів у Київській області влаштували потоп, зруйнувавши дамбу на річці Ірпінь у місці її впадання у Київське водосховище — щоб російські військові не просунулись до столиці. Переказуємо матеріал The New York Times, журналісти якого побували у селі.

Демідів затопило вже на другий день війни — 25 лютого. Із 750 домівок у селі під водою опинилися близько півсотні. Мета полягала у тому, щоб уповільнити просування росіян, направити ворожі війська у пастки й витіснити танкові колони на менш сприятливу місцевість.

За словами українських солдатів, цей крок був особливо ефективним, оскільки перед російськими бронетанковими колонами утворилося велике озеро. Це не тільки дало фору ЗСУ для оборони Києва, але й врятувало Демідів від долі Бучі, Ірпеня, Бородянки та інших міст на півночі Київської області.

Розташування Демідова у Київській області. Фактично через потоп окупанти змушені були піти в обхід саме через Гостомель, Бучу та Ірпінь. Зображення — Google Maps.

Розташування Демідова у Київській області. Фактично через потоп окупанти змушені були піти в обхід саме через Гостомель, Бучу та Ірпінь. Зображення — Google Maps.

Російські війська шість разів безуспішно намагалися перетнути затоплену місцевість, використовуючи понтонний міст і проїжджаючи через болотисту місцевість, але вони потрапляли під вогонь української артилерії.

За словами голови сільської ради Олександра Мельниченка, незважаючи на затоплення, від рук окупантів загинули шість людей, а будинки та магазини були зруйновані обстрілами. Зараз мешканці села намагаються повернутися до звичного життя та впоратися з наслідками паводку.

«Поки паводкова вода заливала двори, а пляшки пропливали повз будинки, жінки варили борщ і запрошували людей поїсти, а сусіди переправляли дизельне паливо для насосів на гумовому човні», — пише The New York Times.

Хоч село досі затоплене, мешканці не приховують своєї радості. «Усі все розуміють і нітрохи ні про що не шкодують. Ми врятували Київ!» — розповіла пенсіонерка Антоніна Костюченко.

«Українці дуже винахідливі у спробах ускладнити життя росіянам», — заявив Роб Лі, старший науковий співробітник Інституту зовнішньополітичних досліджень США.

Усі фото — David Guttenfelder / The New York Times.

читайте также
Комментарии