Валерій Лавровський
17 августа 2022

Держкіно, «Довженко-Центр», ліквідація. Що відомо

Державне агентство України з питань кіно видало наказ про реорганізацію Національного центру Олександра Довженка, що, за словами команди «Довженко-Центру», фактично ліквідує кіноархів. Розповідаємо по порядку, що це означає.

Фото — ETER.

Фото — ETER.

Згідно наказу, всі фільми з колекції та майно «Довженко-Центру» мають передати «Науковому центру кінематографії України» — організації, яка не здійснює жодної діяльності з 2011 року, не має штату, сайту відповідних компетенцій та інше. Основним видом діяльності фірми є «вища освіта».

Зі структури Центру також має бути виокремлено підприємство «Українська анімаційна студія», до якої передадуть авторські права на українську анімацію.

У фільмофонді заявили, що «агентство вирішило розділити цілісну колекцію “Довженко-Центру” між різними структурами», що де-факто означає ліквідацію кіноархіву. Співробітників кіноархіву повідомлять про можливе звільнення.

Як повідомила команда «Довженко-Центру» у коментарі DTF Magazine, наразі вони готують звернення до органів влади та консультуються з іноземними партнерами. Також планують написати листа у Міжнародну федерацію кіноархівів (FIAF).

У наказі про реорганізацію не згадується кіноархівна та музейна колекції «Довженко-Центру», котрі є частиною відповідного державного архівного та музейного фондів України та підпадають під дію окремого законодавства.

Держкіно своє рішення поки не коментувало, однак міністр культури Олександр Ткаченко повідомив, що Держкіно більше не підпорядковується Мінкульту, а координується напряму Кабінетом міністрів України. Також що «мова не йде про ліквідацію, а тільки про реорганізацію».

«Довженко-Центр» — найбільший і єдиний міжнародно визнаний кіноархів України, в якому зберігається понад 10 тисяч найменувань художніх, документальних, анімаційних українських та закордонних фільмів, понад 24 тисячі архівних документів з історії українського кіно та понад 400 музейних експонатів. Також це єдиний український представник в Міжнародній федерації кіноархівів.

читайте также
Комментарии