Валерій Лавровський
22 ноября 2022

У США народилися близнюки, яких зачали у 90-х

31 жовтня у штаті Орегон народилися близнюки Лідія та Тімоті Ріджвей — ембріони яких зачали та заморозили у 1992 році. Це «найстаріший» випадок народження дітей в історії, повідомляє CNN.

Фото — Courtesy of the Ridgeways.

Фото — Courtesy of the Ridgeways.

Спочатку ембріонів створили для анонімної подружньої пари за допомогою екстракорпорального запліднення екстракорпорального запліднення. Чоловікові було близько 50 років, тому сім’я скористувалася послугами 34-річного донора. Зародків заморозили 22 квітня 1992 року.

У 2007 році пара пожертвувала їх Національному центру донорства ембріонів у Ноксвілі, штат Теннессі. Плоди зберігали в рідкому азоті при температурі майже 200 градусів нижче нуля в пристрої, схожому на резервуар з пропаном.

За словами Філіпа Ріджвея, батька немовлят, йому було п’ять років, коли дітей зачали. У сім’ї ще четверо дітей віком два, три, шість і вісім років. Свій вибір пара пояснила тим, що вони прагнули знайти не ембріонів, що найдовше заморожені, а «тих, яких чекали найдовше»:

«У нас ніколи не було певної кількості дітей, яких ми хотіли б мати. Завжди думали, що матимемо стільки, скільки бог захоче нам дати, але коли почули про усиновлення ембріонів, ми подумали, що це те, що ми хотіли б зробити», — пояснює Філіп Ріджвей.

Щоб вибрати ембріонів, подружжя переглянуло базу даних донорів. У ньому не вказувалося, як довго ембріони були заморожені, але були інші характеристики: етнічна приналежність, вік, зріст, вага, генетична історія та історія здоров’я, освіта, професія, улюблені фільми та музика. У деяких файлах є фотографії батьків і їхніх дітей, якщо вони є. Ріджвеї припустили, що ті, хто внесений до списку з попередніми номерами донорів, були в центрі найдовше, і спробували звузити свій вибір до цих профілів.

П’ять ембріонів розморозили 28 лютого, два з яких — нежиттєздатні. Експерти кажуть, що рівень виживання при розморожуванні замороженого плоду становить близько 80%.

Решту ембріонів перенесли матері, Рейчел Ріджвей, 2 березня — через 29 років і 10 місяців після їх заморожування. Дві передачі пройшли успішно.

Американське товариство репродуктивної медицини та Центр з контролю та профілактики захворювань рекомендують переносити по одному ембріону, оскільки перенесення кількох підвищує ймовірність запліднення, що потенційно підвищує ризик як для матері, так і для дитини.

читайте также
Комментарии