Валерій Лавровський
22 ноября 2022

Акупунктура полегшує біль у спині під час вагітності. Метааналіз

Вчені з Гуанчжоуського університету китайської медицини виявили, що акупунктура може значно полегшити біль у нижній частині спини або тазу, який часто відчувають вагітні жінки. Побічних ефектів у немовлят не виявили, повідомляє The Guardian. Метааналіз на основі 10 досліджень опублікований у журналі BMJ Open.

Фото — Healthline.

Фото — Healthline.

Акупунктура — один з основних методів китайської народної медицини, що полягає у подразненні периферичних нервових розгалужень за допомогою уколів у певні точки тіла. Всього таких точок налічується понад 600. Не є визнаним ученими методом лікування.

Аналіз включав 10 рандомізованих досліджень з 2000 по 2020 роки, в яких брали участь 1040 жінок. Їх проводили у Швеції, Великій Британії, США, Іспанії та Бразилії. Всі майбутні матері були здорові, в середньому з терміном  від 17 до 30 тижнів вагітності і мали біль у нижній частині спини чи тазу або обидва. Акупунктуру проводили кваліфіковані спеціалісти. В роботах описано сім укалувань всього тіла та три — мочки вуха.

Вчені виявили, що у чотирьох дослідженнях було відомо про відсутність побічних ефектів в немовлят. Проте в семи випадках у вагітних жінок спостерігались біль і кровотеча в місці введення голки, а також сонливість. Тим не менш учасниці позитивно оцінили процедуру, а більшість була готова повторити її за необхідності.

За словами дослідників, акупунктура — потенційний спосіб лікування різних типів болю тому, що вона не потребує вживання ліків. Вважається, що полегшення болю пов’язано з вивільненням вроджених організмом ендорфінів та збільшенням кровотоку до шкіри та м’язів. Вчені планують далі вивчати процедуру, досліджуючи та проводячи більш масштабні наукові роботи.

читайте также
Комментарии