Саша Лоскутов
28 июня 2022

У Німеччині 101-річний охоронець нацистського табору отримав п’ять років ув’язнення

Колишній охоронець нацистського концтабору Йозеф С. отримав п’ять років ув’язнення. Його звинувачують у співучасті у вбивствах 3518 в’язнів у Заксенхаузені поблизу Берліна. Про це повідомляє BBC.

Фото — BBC.

Фото — BBC.

Найстаріший нацистський злочинець, який коли-небудь стояв перед німецьким судом, заперечує, що був охоронцем СС у таборі. Але  Йозефа С. підозрювали у розстрілі радянських військовополонених та вбивствах інших за допомогою газу Циклон Б.

Десятки тисяч людей загинули в Заксенхаузені під час Другої світової війни від голоду, примусової праці, медичних експериментів. Там було ув’язнено понад 200 000 людей, у тому числі політичні в’язні, а також євреї, роми.

Захист збирається оскаржити вирок у вигляді позбавлення волі.

«Я не знаю, чому я сиджу тут, у смітнику для грішників. Я справді не мав до цього ніякого відношення», — заявив Йозеф С. у своїй заключній промові напередодні вироку в Бранденбурзі-на-Гафелі.

Суддя Удо Лехтерманн сказав йому, що, незважаючи на його твердження про протилежне, суд встановив, що він пропрацював у концтаборі приблизно три роки з 1942 року.

Судити охоронців нацистського табору стало можливим лише в 2011 році, коли колишній охоронець СС Джон Дем’янюк був визнаний винним. Цей вирок спонукав розшукувати інших нацистів.

 

Через чотири роки так званий бухгалтер Освенцима Оскар Грьонінг був засуджений до в’язниці. А на півночі Німеччини зараз судять 97-річного колишнього секретаря концтабору.

Навряд чи Йозеф С. буде відбувати покарання, оскільки вищому суду Німеччини спочатку доведеться вирішити, чи задовольнити його апеляцію, а це займе кілька місяців.

читайте также
Комментарии