Валерій Лавровський
06 декабря 2022

Будівля «Квіти України» більше не памʼятник архітектури. Що відомо (Оновлено)

Окружний адміністративний суд Києва (ОАСК) скасував рішення Міністерства культури та інформаційної політики та Департаменту охорони культурної спадщини КМДА про внесення будівлі «Квіти України» до реєстру пам’яток культурної спадщини. Про це повідомляє громадська організація «Зберегти Квіти України».

Фото — Dimant.

Фото — Dimant.

ОАСК пояснив скасування статусу тим, що модерністська будівля — «радянщина», а проєкт забудовника нібито відповідає європейським зразкам.

«”Квіти України” — об’єкт радянських часів, в стані, який естетичної краси та цінності історичному обличчю Києва не додає», — заявили в ОАСК.

Фото — «Зберегти Квіти України» / Facebook.

Фото — «Зберегти Квіти України» / Facebook.

Активісти «Зберегти Квіти України» закликають мінкульт та Департамент охорони культурної спадщини подати апеляцію та висловити офіційну позицію щодо цих подій.

«Квіти України» — будівля у стилі модернізм, розташована в Києві на вулиці Січових Стрільців, 49. Її побудували у 1985 році як квітковий магазин-оранжерею. Автор проєкту —  народний архітектор України Микола Левчук. Із часом оранжерею, виставкову залу, дослідну базу, кімнати для культурно-освітньої роботи закрили.

Фото — «Зберегти Квіти України» / Facebook.

Фото — «Зберегти Квіти України» / Facebook.

Наприкінці червня 2021 року компанія-забудовник Rockwill Group зрізала 30-річний виноград, який заплітав фасад споруди, та почала демонтувати інтер’єр, у тому числі оригінальні люстри й вітражі. Після цього активісти знесли паркан біля «Квітів» та заблокували всі будівельні роботи.

Протестувальники подали кілька позовів щодо дій компанії — 13 липня Шевченківський районний суд Києва наклав арешт на будівлю на час досудового розслідування. Пізніше «Квіти України» отримали статус об’єкта культурної спадщини. У липні цього року суд не задовольнив позов архітектора Миколи Левчука з авторського права.

Оновлено. У Мінкульті повідомили, що «Квіти України» залишається пам’яткою культури та має охоронний статус:

«Припис МКІП було видано правомірно та з дотриманням норм Закону “Про охорону культурної спадщини”. Відповідно до частини другої статті 30 приписи органів охорони культурної спадщини є обов’язковими для виконання всіма юридичними та фізичними особами», — заявили у відомстві.

читайте также
Комментарии