Саша Лоскутов
01 декабря 2022

Французький багет отримав статус ЮНЕСКО

Агентство ООН надало «статус нематеріальної культурної спадщини» традиціям виготовлення французького багета та способу життя, який його оточує. Про це повідомляє AFP.

Фото — Bas Peperzak.

Фото — Bas Peperzak.

Багет отримав офіційну назву у 1920 році. Як пише BBC, тоді були введені суворі правила щодо його класифікування: довжина — 80 см; вага — 250 г. Багет мав фіксовану ціну до 1986 року.

«Спочатку багет вважався продуктом розкоші. Робітничі класи їли сільський хліб, який краще зберігався… Багети завоювали сільську місцевість тільки в 1960-х і 70-х роках», — сказав Лоїк Б’єнассіс з Європейського інституту харчової історії та культур, який допомагав підготувати досьє ЮНЕСКО.ф

Справжня історія виникнення французького багета невідома. Деякі джерела кажуть, що один із символів Франції зʼявився у XIX столітті. Його вигадав австрійський пекар Август Зан у 1830-х роках.

 

Інша версія стверджує, що Наполеон наказав робити хліб у тонких паличках, тому що їх легше носити солдатам.

 

Третя версія пов’язує багети з будівництвом паризького метро наприкінці XIX століття та ідеєю, що багети було легше ділити, уникаючи суперечок між робітниками.

Франція подала свій запит до ЮНЕСКО на початку 2021 року, обравши багети замість цинкових дахів Парижа та фестивалю вина в Арбуа.

читайте также
Комментарии