Валерій Лавровський
29 ноября 2022

Рослинна дієта знижує ризик раку кишечника у чоловіків. Дослідження

Південнокорейські вчені з Університету Кьонхі виявили, що рослинна дієта, багата на овочі, горіхи, цільнозернові та бобові продукти, може знизити ризик раку кишечника у чоловіків на 22%. При цьому аналогічного звʼязку у жінок не виявлено, повідомляє The Guardian. Дослідження опубліковано в журналі BMC Medicine.

Фото — Getty Images.

Фото — Getty Images.

У дослідженні взяли участь 79 952 чоловіки та 93 475 жінок, середній вік яких становив 59-60 років. Людей запитували, як часто вони вживають певну їжу, якими порціями та напої зі списку з понад 180 пунктів.

Перелік продуктів поділили на три категорії:

  • здорова рослинна їжа: цільнозернові продукти, фрукти, овочі, рослинні олії, горіхи, бобові — сочевиця, нут, а також кава та чай;

  • менш здорова рослинна їжа: рафіновані зерна, фруктові соки, картопля, доданий цукор;

  • продукти тваринного походження: тваринні жири, молочні продукти, яйця, мʼясо, риба або морепродукти.

Респонденти відмічали, яку їжу споживали «ніколи/майже ніколи» або «до двох/більше разів на день». Щодо напоїв відповіді варіювалися від «ніколи/майже ніколи» до «чотири/більше разів на день».

Науковці вважають, що антиоксиданти, серед яких β-каротин, вітамін С, вітамін Е, лікопен, можуть сприяти зниженню ризику раку кишечника. Ці елементи пригнічують хронічне запалення, яке може призвести до захворювання. Антиоксиданти містяться у фруктах, овочах та цільнозернових продуктах, які досліджували вчені.

Під час дослідження у 4976 людей розвинувся рак кишечника. Враховувалися фактори, окрім дієти, які могли вплинути на результати. Зокрема наявність у людей надмірної ваги.

Автори виявили, що існує різниця залежно від раси та етнічної приналежності. Наприклад, серед американців японського походження ризик раку становив 20%, а для інших груп — 24%. Вчені заявили, що необхідні додаткові дослідження.

Команда не виявила розвитку хвороби серед жінок. Автори припустили, що це через те, що чоловіки загалом мають вищий ризик раку кишечника.

Вчені попередили, що спостережливий характер дослідження означає, що поки неможливо зробити висновки про причинно-наслідковий зв’язок між споживанням рослинної їжі та ризиком захворювання на рак кишечника. При тому середній період спостереження тривав 19,2 роки.

читайте также
Комментарии