Елеонора Чорноморченко
13 октября 2022

Астрономи створили найбільшу в світі цифрову камеру. Який вона має вигляд

Науковці створили найбільшу в світі цифрову камеру заввишки в 1,65 метра. Вона більша за автомобіль, має стільки пікселів, як і 2666 iPhone, та протягом наступних десяти років допомагатиме дослідникам вивчати галактики. Про це повідомляє New Scientist.

Фото — LSST.

Фото — LSST.

Найбільшу цифрову камеру представили у Національній прискорювальній лабораторії у Каліфорнії. Протягом наступних десяти років вона каталогізуватиме приблизно 20 мільярдів галактик у межах проєкту під назвою Legacy Survey of Space and Time (LSST). Науковці хочуть з її допомогою розкрити природу темної матерії та краще зрозуміти, як утворюються галактики.

Камера LSST працює, як будь-яка інша цифрова камера, однак є набагато потужнішою. Вона має 189 датчиків, які приймають світло від космічних об’єктів і перетворюють його на електричні сигнали, які потім можна перетворити на цифрові зображення. Кожен датчик має розмір приблизно 16 міліметрів.

Загалом камера має 3,2 гігапікселя і знімає зображення з роздільною здатністю, достатньою для того, щоб побачити частинку пилу на Місяці. Лінза камери з діаметром 1,57 метра є найбільшою лінзою такого типу, яку коли-небудь виготовляли.

Її поле зору становить 9,6 квадратних градуси. Завдяки цьому астрономи зможуть вловити варіації яскравості 37 мільярдів зірок, а також інші періодичні нестабільності, які раніше було неможливо спостерігати.

В наступні п’ять місяців камеру технічно перевірятимуть, а потім на чартерному Boeing 747 відправлять в Сантьяго, Чилі. Потім камера проїде частину шляху потягом, після чого її встановлять на вершині гори Серро-Пачон.

читайте также
Комментарии