Саша Лоскутов
02 октября 2022

У Вінниці реставрують канцелярію Симона Петлюри

Музей Вінниці планує реставрувати садибу мецената Боруха Львовича, де у 1920 році знаходилась канцелярія Симона Петлюри. Відповідний документ під назвою «Реставраційна концепція відновлення садиби Львовича» представив музей, який розташований зараз у будинку.

Фото — Vinbazar.

Фото — Vinbazar.

У рамках проєкту передбачається відтворення втраченої автентичної дерев’яної мансарди, башт та балконів, а також мощення терас. Усередині садиби планується відновити двері, кахельні печі, опорядження стін та ліпнину, плиткові килими.

Неоренесансна садиба побудована у Вінниці в 1913 році. Її власником був місцевий меценат Борух Львович, який отримав прізвисько «сталевий король», оскільки йому належав чавуноливарний завод «Молот». Він прожив у будівлі до своєї смерті у 1916 році.

Фото — Вежа.

Фото — Вежа.

У 1919 році, під час перебування Вінниці у статусі тимчасової столиці УНР, у будівлі містилося Міністерство пошт і телеграфів. У травні — червні 1920 року у будівлі знаходилась Військово-похідна Канцелярія Головного Отамана.

Фото — Музей Вінниці.

Фото — Музей Вінниці.

У 1932 році Вінницький обласний комітет радіомовлення отримав будівлю у своє розпорядження, який під різними назвами перебував там до квітня 2018 року. Зараз у садибі знаходиться Музей Вінниці.

читайте также
Комментарии