Валерій Лавровський
15 февраля 2023

Вчені створили чоловічі контрацептиви, які «блокують» сперматозоїди

Американські дослідники з коледжу Weill Cornell Medicine створили чоловічі контрацептиви, які тимчасово зупиняють сперматозоїди та запобігають вагітності. Випробування на мишах показали стовідсотковий результат, повідомляє Science Daily.

Зображення — Mike Falco.

Зображення — Mike Falco.

Вчені застосували препарат TDI-11861, котрий впливає на фермент під назвою розчинна аденілатциклаза (sAC), вона життєво важлива для функціонування сперми. Попередні дослідження показали, що миші та чоловіки, у яких природним чином був відсутній ген, котрий кодує sAC, — безплідні. Однак загалом вони були здоровими, тому команда вирішила дослідити, чи працює його «блокування» як контрацептив.

Експерименти на мишах показали, що частина сперматозоїдів починає відновлювати рухливість лише через три години. За добу ефект від TDI-11861 був повністю відсутній. Навіть після 52 спроб спаровування жодна самка миші не завагітніла. Команда не виявила жодних негативних ефектів після шести тижнів випробувань.

Вчені вже працюють над тим, щоб зробити препарат більш придатним для використання людьми. Наступним кроком для них є повторення своїх експериментів на іншій доклінічній моделі. Ці експерименти заклали б основу для клінічних випробувань на людях. Їх планують розпочати у 2025 році.

Дослідження опубліковано в журналі Nature Communications.

читайте также
Комментарии