Валерій Лавровський
02 декабря 2022

TikTok не допомагає лікувати ментальні проблеми. Дослідження

Американські медичні спеціалісти з команди PlushCare проаналізували TikTok-відео, в яких рекомендують, що робити при різноманітних психологічних проблемах. Вони хотіли оцінити точність інформації з некваліфікованих джерел, що може призвести до проблем із встановленням неправильного діагнозу. Ось їх висновки.

Зображення — Shutterstock.

Зображення — Shutterstock.

Всього проаналізовано 500 відео у TikTok, які мали хештеги #mentalhealthtips і #mentalhealthadvice. Інформація в них стосувалася:

  • проблем синдрому порушення активності та уваги (СПАУ);

  • межового розладу особистості;

  • депресії;

  • тривоги;

  • загальних психологічних проблем.

Загалом 54% порад у цих роликах були точними, але при цьому 83,7% інформації щодо психічного здоров’я вводить в оману. 14,2% відео містять інформацію, яка може бути потенційно шкідливою.

Також 100% інформації щодо СПАУ мали оманливий зміст. При цьому відео на цю тему набрало понад 17 мільярдів переглядів.

Зображення — PlushCare.

Ролики, присвячені біполярному розладу і депресії, також містили неправдиву інформацію — 94,1% та 90,3% відповідно. 9% консультантів на платформі мали відповідну кваліфікацію, але тільки 1% користувачів мають дисклеймер про відсутність належної освіти. Окрім того, жодне з відео не заохочувало глядачів шукати професійну допомогу щодо їх стану.

Вчені вважають, що користувачі шукають безкоштовну підтримку у соцмережах через високі ціни на сеанс у психотерапевта, наприклад, у США прийом коштує 100-200 доларів. У Великій Британії, де медицина безкоштовна, пацієнти мають чекати своєї черги понад 12 тижнів, тому вони шукають більш швидку допомогу.

читайте также
Комментарии