Саша Лоскутов
06 июля 2022

США дозволили протестувати MDMA для групового лікування ПТСР

Управління з продовольства і медикаментів США (FDA) дозволило клінічні випробування MDMA у груповій терапії для лікування посттравматичного стресового розладу серед ветеранів. Про це повідомляє Мультидисциплінарна асоціація психоделічних досліджень (МАРS), яка проводить подібні експерименти.

Зображення — Freepic.

Зображення — Freepic.

MDMA – це психоактивна речовина з групи фенілетиламінів, синтезована в 1912 році в Німеччині. Діє одночасно на кілька нейромедіаторних і нейрогормональних систем і посилює переживання як суб’єктивно приємні, так і, щонайменше, неприємні. Викликає почуття ейфорії, емпатії, надає стимулюючий ефект, знижує страх та тривожність. Побічні ефекти включають посилення депресії та інших негативних емоційних станів.

 

 

MDMA входить до числа найпопулярніших наркотичних речовин. Поширений з 1980-х років у середовищі рейв-культури та завсідників нічних клубів. У популярній культурі відомий як «екстазі». В Україні заборонений.

Усі добровольці у першій сесії пройдуть звичайну індивідуальну МДМА-психотерапію. Друга сесія відбудеться у групах по шість осіб. Учасники будуть під наглядом чотирьох спеціалістів. Добровольці зможуть спілкуватися між собою, поринути у внутрішні переживання за допомогою масок для сну та музики.

Наприкінці 2021 року MAPS подала заявку на проведення ІІ фази клінічних випробувань для визначення практичної придатності МДМА-психотерапії у трьох групах по шість осіб. Експерти з біоетики Портлендської системи медичної допомоги Управління у справах ветеранів, на базі якої планується проводити роботу, заявку схвалили, проте FDA наклало на неї часткову тимчасову заборону. 15 липня заявку ухвалили.

читайте также
Комментарии