Валерій Лавровський
08 июня 2022

У снігах Антарктиди вперше знайшли мікропластик. Це не є добре

У свіжому снігу Антарктиди вперше знайшли мікропластик, який може прискорити танення снігу та льоду, а також загрожувати здоров’ю унікальних екосистем континенту, повідомляє The Guardian. Дослідження опубліковано в журналі The Cryosphere.

Фото — Lucy  Howell.

Фото — Lucy  Howell.

Наприкінці 2019 року аспірантка Кентерберійського університету Алекс Ейвс зібрала зразки снігу з шельфового льодовика Росса, щоб визначити, чи був мікропластик перенесений з атмосфери в сніг. До того часу в Антарктиді було мало досліджень з цього приводу.

За словами вченої, виявлення мікропластику в свіжому антарктичному снігу підкреслює масштаби забруднення навіть у найвіддаленіших регіонах світу. Частинки матеріалу знайдено в кожному з 19 зразків снігу.

Всього було виявлено у середньому 29 частинок мікропластику на літр розталого снігу. Це вище, ніж у морі Росса та в морському льоду Антарктики. Всього було знайдено 13 різних видів пластику, найпоширенішим є ПЕТ-пластик, який зазвичай використовують для виготовлення пляшок для безалкогольних напоїв та одягу.

Вчені припускають, що мікропластик міг подолати тисячі кілометрів повітрям. Також ймовірно, що матеріал міг з’явитись через присутність людей в Антарктиді.

читайте также
Комментарии