Валерій Лавровський
26 апреля 2022

Ілон Маск придбав Twitter за $44 мільярди. Як і чому це сталося?

Технокороль Tesla Ілон Маск купив Twitter за 44 мільярди (!) доларів. Угоду буде закрито до кінця 2022 року, повідомляє Reuters. Розповідаємо, як це вийшло так швидко, до чого тут директор «Роскосмосу» Дмитро Рогозін та як це вплине на майбутнє соцмережі.

Зображення — Артур Бондаренко.

Зображення — Артур Бондаренко.

Як Маск впливає на світ через Twitter

Для медіасвіту кожен твіт Ілона Маска — майже подія. Він підвищував вартість криптовалют Dogecoin та Bitcoin лише одними твітами. У січні 2021 року після його твіту про Bitcoin вартість токену збільшилася на 16,6% — тоді він сягнув близько 34 тисяч доларів.

У ситуації з Dogecoin після твіту Маска зі словом «Doge» на фоні ракети вартість криптовалюти збільшилась на 44% — 0,08 долари. До цього, у січні, валюта подорожчала на 800% за 24 години — теж завдяки Ілону Маску.

Також Ілон Маск отримував позови до суду через свої твіти. У березні 2021 року інвестор Tesla Чейз Герріті подав до суду через твіт 2020 року — Технокороль написав, що акції Tesla надто дорогі, а після того акції компанії впали на 15 мільярдів доларів. Обсяг позовної заяви становив 105 сторінок.

У листопаді Маск продав 10% акцій Tesla на п’ять мільярдів доларів у тому ж Twitter. Він прийняв рішення про продаж після пропозиції ввести у США податок близько 700 мільярдерам, який торкнеться нереалізованого приросту капіталу.

У лютому вже цього року Ілон Маск заблокував профіль 19-річного Джека Суїні, який відстежував його приватний літак. Раніше Суїні отримав повідомлення від мільярдера з проханням видалити профіль за п’ять тисяч доларів, але він попросив $50 тисяч або стажування в одній із компаній бізнесмена.

Тобто що б не писав Ілон Маск у Twitter, це може позначитися на світовій економіці.

Купив акції та понеслося…

На початку квітня CEO Tesla та SpaceX придбав 9,2% акцій Twitter, що зробило його найбільшим акціонером компанії — сума акцій становить 73,4 мільйони доларів. Після цього Ілон Маск опублікував опитування, чи хочуть користувачі отримати можливість редагування твітів.

Далі сам Twitter анонсував оновлення, в якому з’явиться можливість редагування твітів. Від покупки акцій Маском до редагування твітів пройшло лише два дні — з 4 по 6 квітня. Також самі акції компанії виросли на 27%.

Після покупки частки Twitter Технокороль мав увійти до ради директорів компанії. Призначення мало відбутися 9 квітня. Проте CEO Twitter Параг Агравал розповів, що Маск вирішив залишитися просто акціонером.

«Майданчик для свободи слова у всьому світі»

Ілон Маск запропонував купити Twitter за ціною 54,20 долари за акцію. Бізнесмен вважає, що соцмережа має стати приватною компанією. Мільярдер вірить «у потенціал Twitter як майданчика для свободи слова у всьому світі». Проте в нинішньому форматі цього досягти не вдасться.

Пропозиція Маска оцінювала Twitter приблизно в 46 мільярдів доларів: 21 мільярд — власні кошти, а 25,5 мільярди йому погодилися дати в кредит американські банки.

У разі неприйняття «найкращої та остаточної» пропозиції йому доведеться переглянути свою позицію та положення акціонера. Тоді у Twitter відмовились коментувати цю ситуацію.

Купив і які плани?

Згодом Ілон Маск купив Twitter за 44 мільярди доларів. Після завершення угоди компанія перестане бути публічною — її акції можна буде продавати лише у позабіржовому порядку.

Видання The New York Times і The Washington Post з’ясували, якими можуть бути наслідки для соцмережі:

  • менше модерації контенту. Маск кілька разів висловлював занепокоєння, що модератори заходять надто далеко і втручаються у свободу слова на платформі. На його думку, Twitter — «цифрова міська площа», де обговорюються життєво важливі теми для майбутнього людства;

  • відкритий код. Маск розповів, що хоче перетворити алгоритми соцмережі на модель з відкритим вихідним кодом. Це дозволить користувачам бачити, чому той чи інший твіт з'явився в їхній стрічці та як саме просуваються публікації на платформі;

  • більше монетизації. Маск пропонував видавати передплатникам Twitter Blue спеціальну мітку верифікації та натякав на оплату підписки за допомогою криптовалюти Dogecoin;

  • більше актуального контенту. Коли Twitter назвав 10 найпопулярніших акаунтів у соцмережі, Маск зазначив, що більшість із них нічого не публікує;

  • боротьба з ботами. Маск пообіцяв перемогти ботів у соцмережі чи «померти, намагаючись це зробити».

Поки невідомо, коли з’являться ці зміни і чи з’являться взагалі, але є ймовірність, що Ілон Маск це зробить у майбутньому.

Реакція користувачів Twitter на покупку Маска

«Твітерські» розділились на два фронти, які можна розподілити географічно. Східна частина (пострадянський простір) відноситься до цього з гумором та переважно підтримує покупку Маска:

Західна частина (Європа та США) негативно ставиться до покупки. Вони вважають, що свобода слова може погано обернутись для соцмережі — дезінформація, фейки тощо. Також невідомо, як продаж Twitter вплине на зарплату співробітників компанії.

Так, а до чого тут Рогозін?

Це мем, який каже, що Ілон Маск насправді придбав усі акції Twitter через голову «Роскосмосу» Дмитра Рогозіна, з яким в Технокороля періодично були «твітерські баталії». Про одну з них, у якій взяли участь навіть Рамзан Кадиров, Мей Маск та Павло Дуров, ми писали ось тут.

А ось невеличка реакція у соцмережі про Рогозіна та Маска:

Наразі в Рогозіна закритий профіль у Twitter. Чи буде існувати його акаунт після покупки соцмережі Маском — невідомо.

Що буде насправді з Twitter у майбутньому, ми не знаємо. Ніхто не знає — це Ілон Маск.

читайте также
Комментарии