Елеонора Чорноморченко
07 июня 2022

У Норвегії знайшли найстаріше взуття. Це шкіряні черевики, які носили 3 тисячі років тому

Норвезькі вчені з Університету науки і техніки (NTNU) виявили під час танення льоду в горах Ютунгеймен найстаріше взуття у світі. Шкіряні черевики практично неушкоджені та мають довжину 28 см, що приблизно відповідає сучасному 44-му розміру. Про це повідомляє журнал LiveScience.

Фото — Vegard Vike, Cultural History Museum in Oslo

Фото — Vegard Vike, Cultural History Museum in Oslo

Науковці повідомляють, що в залишках льоду продовжують зберігатися тисячі років людської та екологічної історії. На відміну від предметів, що перебували у кислому ґрунті або під величезними льодовиками, артефакти, вилучені з норвезьких крижаних плям, часто мають бездоганний стан. Навіть після тисяч років вони практично не розклалися чи деформувалися. А все тому, що крижані плями відносно стабільні, нерухомі та не містять корозійних сполук.

За останні роки тут зробили сотні подібних відкриттів, які виявили сліди життя. Серед них були ідеальна неушкоджена зброя, одяг, текстиль, залишки рослин і тварин. Усе це допомогло детальніше вивчати тисячолітню історію Норвегії. Проте науковці стверджують, що зміна клімату може покласти всьому кінець.

«Понад 40 відсотків із 10 крижаних ділянок зі знахідками розтанули. Ці цифри свідчать про значну загрозу для збереження знахідок із льоду», — розповідає археологиня Музею університету NTNU Біргітт Скар.

Комментарии