Елеонора Чорноморченко
27 июля 2022

Найстаріший хижак жив 560 мільйонів років тому. Що про нього відомо

Британські науковці ідентифікували найстарішу на сьогодні скам’янілість хижака, яку знайшли в лісі Чарнвуд у центральній Англії. Він жив приблизно 560 мільйонів років тому. Відкриття опубліковано в журналі Nature.

Фото — British Geological Survey.

Фото — British Geological Survey.

Хижака назвали Auroralumina attenboroughii на честь британського ведучого-натураліста Девіда Аттенборо, який у дитинстві також шукав скам’янілості в цьому лісі. Перша частина назви істоти латиною означає «світанковий ліхтар», що свідчить про її великий вік та візуальну схожість із палаючим факелом.

Тварина є представником кнідарій — типу тварин, до якого належать також корали та медузи. На цьому скелеті щільно розташовувалися щупальці, які коливалися у воді та захоплювали їжу — так само, як сьогодні це роблять корали й актинії.

Знахідка посунула докази існування хижаків серед тварин на 20 мільйонів років раніше та стала прикладом найдавнішого організму зі справжнім скелетом.

Auroralumina є частиною скарбниці з понад 1000 скам’янілостей, які група дослідників із Британської геологічної служби виявила під час експедиції ще у 2007 році. Проте ідентифікувати хижака змогли лише зараз.

читайте также
Комментарии