Валерій Лавровський
04 февраля 2023

Вчені модифікували хробаків, які світяться при забрудненні повітря

Фінські біологи з Університету Турку модифікували двох нематод Caenorhabditis elegans, щоб вони світилися, якщо у приміщенні забруднене повітря. Черв’яки довжиною міліметр відчувають запах або смак токсичних сполук. Вони реагують на це виробленням зеленого флуоресцентного білка протягом 24 годин, повідомляє пресслужба закладу.

Зображення — University of Turku.

Зображення — University of Turku.

Виявилось, що хробаки світяться під впливом чорної цвілі, яка є на пошкоджених вологою будівлях, і агресивних хімікатів у миючих засобах. Також нематоди флуоресціюють при сполуках, що утворюються у пом’якшувачах пластикових килимових покриттів. Чим більший рівень токсичних сполук, тим більше червʼяки світяться. Однак кількість таких речовин іноді була настільки великою, що деякі з тварин навіть гинули.

Науковці зазначили, що нематоди не можуть точно вказати, які токсичні сполуки є в повітрі, але вони можуть «попередити» про ризики для здоров’я.

Раніше нематод використовували для моніторингу концентрації забруднення важкими металами у зовнішньому середовищі. Робота вчених вперше досліджує випадок, коли тварин використали на забруднювачі, що переноситься повітрям.

Дослідження опубліковано в журналі Pathogens.

читайте также
Комментарии