Валерій Лавровський
23 сентября 2022

«Джеймс Вебб» зробив перші детальні фото кілець Нептуна

Телескоп «Джеймс Вебб» зробив найчіткіше зображення кілець Нептуна за останні 30 років. Деякі з них раніше не було видно на інших зразках, повідомляє ESA.

Фото — ESA.

Фото — ESA.

Також якість зображення дозволяє роздивитися слабкі кільця так близько до Нептуна. «Джеймс Вебб» зробив знімки Нептуна у ближньому інфрачервоному світлі, тому планета не здається такою блакитною, як на інших світлинах. Справа у невеликій кількості метану в атмосфері планети — на довжині хвилі «Джеймса Вебба» Нептун здається дуже темним.

Вчені вважають, що тонка лінія, яка оточує екватор планети, може ​​бути ознакою глобальної атмосферної циркуляції, яка живить вітри та шторми Нептуна.

Нептун цікавить дослідників з моменту відкриття в 1846 році. Він розташований у 30 разів далі від Сонця, ніж Земля. Нептун обертається в одній із найтемніших областей нашої Сонячної системи — на такій відстані світило настільки темне, що день на Нептуні схожий на сутінки на Землі.

Дуже коротко: війна поставила під загрозу нашу роботу, тому ми просимо вас допомогти й далі робити те, що в нас добре виходить, — розповідати про культуру, науку, доказову медицину та психологію, історію, архітектуру та урбаністику, права людини, секс і фемінізм. А ще якими постають ці теми при погляді крізь призму війни.

 

Як це зробити?

 

Patreon | Банка Monobank | PayPal: info@mayak.org.ua

читайте также
Комментарии