Валерій Лавровський
28 октября 2022

У Новій Зеландії можна зробити аборт по телефону. Як це працює

У Новій Зеландії відтепер можна переривати вагітність за національною гарячою лінією — лікарі надаватимуть консультації щодо раннього медикаментозного аборту, а потім кур’єр доставить ліки. Послуга можлива в перші 10 тижнів вагітності, повідомляє The Guardian.

Зображення — Eric Harkleroad / KHN Illustration; Unsplash; Getty Images.

Зображення — Eric Harkleroad / KHN Illustration; Unsplash; Getty Images.

Процедура передбачає прийом двох таблеток. Жінки, в яких термін вагітності перевищує 10 тижнів або які мають певні захворювання, будуть направлені на особистий прийом до лікаря.

Послуга доступна як останній етап телемедичних послуг з переривання вагітності, який стартував у лютому цього року. До цього зробити аборт дистанційно можна було за допомогою спеціального веб-сайту, який надавав інформацію та перенаправляв до лікарів. Деякі жінки раніше мали змогу перервати вагітність по телефону, але досі це не було загальнонаціональною послугою.

Міністерство охорони здоров’я Нової Зеландії заявило, що поширення телемедицини щодо абортів на національному рівні «допоможе забезпечити кожному доступ до послуг з аборту, якщо вони потребують цього, незалежно від місця проживання». Гаряча лінія працюватиме цілодобово.

Раніше цього року уряд також скасував деякі обмеження на фінансування ліків для аборту, дозволивши медсестрам і лікарям загальної практики призначати їх.

Нова Зеландія є однією з небагатьох країн із абортом за гарячою лінією. Англія, Шотландія, Уельс і Колумбія запровадили подібну послугу під час пандемії коронавірусу, країни Великої Британії цього року проголосували за те, щоб ця послуга існувала на постійній основі.

Зокрема дослідження, в якому взяли участь понад 52 тисячі жінок у Великій Британії, показало, що телемедичний аборт був таким же безпечним, як і звичайний. Час очікування був меншим, а аборти надавалися раніше: 40% телемедичних абортів було зроблено на терміні менше тижня вагітності порівняно з 25% під час очних абортів.

читайте также
Комментарии