Елеонора Чорноморченко
03 августа 2022

«Приміряй її берці». З’явилася ініціатива, яка забезпечує жінок на фронті — як отримати амуніцію

В українських Збройних силах наразі служать 57 тисяч жінок. Проте не всі з них отримують нормальне оснащення. Щонайперше проблеми є з військовою формою — жінкам видають чоловічу форму, яку вони вимушені підшивати. Однак під час такої адаптації  усе одно складно врахувати жіночі анатомічні особливості. Те ж саме стосується білизни та взуття — жінки отримують лише чоловічі екземпляри, які переважно завеликі. Складнощі є і з гігієнічними засобами — деколи жінки не мають навіть прокладок, що створює додаткові незручності у службі під час менструації.

 

Часто допомагають забезпечувати жінок усім необхідним волонтери та благодійні організації. Так громадська організація «Землячки» та Фонд імені Олексія Ставніцера об’єдналися та запустили проєкт «Приміряй її берці». У його межах кожна українська захисниця може заповнити форму та отримати необхідну амуніцію прямо в гарячі точки. Розповідаємо про ініціативу докладніше.

Фото — Армія Inform.

Фото — Армія Inform.

Як та чому з'явився проєкт

Благодійний фонд імені Олексія Ставніцера був заснований ще у 2010 році. Після 24 лютого фонд почав закуповувати плити, жилети та каски для військових. За п’ять місяців організація придбала та доставила в різноманітні підрозділи 2400 бронежилетів, 3200 плит, 900 шоломів, 20 дронів, 10 тепловізорів та 18 пікапів.

Соціальний проєкт «Землячки» своєю чергою почав свою діяльність уже після вторгнення. Заснувала його ведуча та журналістка Ксенія Драганюк. Головною метою було розповідати про українських жінок, які воюють пліч-о-пліч разом із чоловіками в Збройних силах України на фронті та у батальйонах територіальної оборони.

Збираючи історії захисниць, авторки проєкту дізналися, що ті потребують оснащення, форми, взуття та навіть білизни та гігієнічних засобів. Дівчата почали збирати та задовольняти індивідуальні запити кожної. Саме так із часом проєкт перетворився на волонтерський штаб, а потім — і на громадську організацію, яка допомагає українським військовослужбовицям.

Фонд Ставніцера, постачаючи амуніцію на фронт, також почав занурюватися в тему жіночого забезпечення. Співробітники організації стали розбиратися у всіх нюансах різної амуніції — якою має бути вага, рівень захисту, матеріал та зручність. З’ясувалося, що жінки проводять цілий день у бронежилеті, касці та зі зброєю, які у сумі важать понад 20 кг. Водночас їм необхідно не просто носити все на собі, а ще й ефективно воювати.

Фонд почав шукати альтернативи та познайомився із «Землячки. Ukrainian Front». Дві організації об’єдналися, щоби допомогти захисницям України виконувати бойові завдання більш безпечно й комфортно. Їхній спільний проєкт отримав назву «Приміряй її берці», або Try walking in her shoes.

У результаті організація «Землячки» знайшла постачальників зручної форми, взуття та амуніції для жінок, а фонд Ставніцера — легкі каски та плити, які важать 2,65 кг замість стандартних 4,1 кг. Важливо, що при цьому вони мають такий самий ступінь захисту. На сьогодні вже є 500 перших комплектів плит, які захисниці можуть замовити онлайн. Виготовлені вони в Німеччині. На відео можна побачити, що після вистрілів у плиту на відстані в 10 метрів на ній відсутні пробиття.

Як можна отримати допомогу?

Для того, щоб отримати допомогу в межах проєкту, військовослужбовиці можуть сформувати свій запит в спеціальній формі та відмітити, чого саме потребують. Щонайперше організації пропонують захисну амуніцію — каску PASGT, плитоноску (без плит), комплект плит (SWEBOR, 4+, 2,9 кг плита), наколінники, налокітники та захисні окуляри.

Також можна замовити аптечку індивідуальну або аптечку парамедика поясну, спальник, каримат, рюкзак парамедика та рюкзак тактичний та набір жіночої гуманітарки, до якого входять 30 різних предметів індивідуальної гігієни та догляду за собою.

Фото — Землячки.

Фото — Землячки.

Після заповнення заявка потрапляє на опрацювання до фонду «Землячки». Вони її верифікують, формують посилку та доставляють її Новою Поштою або напряму через волонтерів у гарячі точки.

Організації наголошують, що гарантують безпеку особистих даних та збирають мінімум інформації та уважно їх оберігають  за допомогою української облікової системи Quincefin.

Усі фотозвіти проєкту можна побачити на сайті та в соцмережах фонду Ставніцера. Також можна долучитися до допомоги та зробити пожертву на рахунок ГО «Землячки» чи фонду Ставніцера. Окрім того, є можливість налаштувати автоматичний щомісячний благодійний донат.

Комментарии