Елеонора Чорноморченко
25 августа 2022

Псилоцибін допомагає лікувати алкогольну залежність. Дослідження

Американські науковці виявили, що псилоцибін — психоделічна сполука в грибах, може допомогти людям долати алкогольну залежність. Результати свого дослідження вони опублікували в журналі JAMA Psychiatry.

Фото — Green Queen.

Фото — Green Queen.

У дослідженні взяли участь 95 учасників, яким діагностували алкогольну залежність. Жоден з них не мав серйозних психічних розладів і не вживав психоделіки протягом минулого року.

Усі вони пройшли 12-тижневу програму терапії, у межах якої проходили когнітивно-поведінкову терапію. Час від часу вони також відвідували 8-годинні сеанси, під час яких лежали на дивані у масці для очей та слухали музику через навушники. Тоді ж лікарі давали частині групи дозу псилоцибіну, яка вважається достатньою, щоб викликати галюцинаторні ефекти. Інша частина отримувала антигістамінні препарати.

В результаті майже половина групи, яка приймала псилоцибін, повідомила, що через кілька місяців повністю кинула пити. Через вісім місяців після цього вони все ще утримувалися від алкоголю.

Науковці розповідають, що поки незрозуміло, як саме психоделіки можуть лікувати залежність. На їхню думку, причиною позитивного ефекту може бути підвищення нейропластичності — здатності мозку змінюватися та адаптуватися, що і підтверджують попередні дослідження. Це пояснює, чому людям під час вживання псилоцибіну набагато легше змінити свою поведінку.

читайте также
Комментарии