Елеонора Чорноморченко
24 августа 2022

Перфекціонізм може спричиняти проблеми з алкоголем. Дослідження

Бельгійські науковці виявили, що перфекціонізм може підвищувати вразливість людини до надмірного вживання алкоголю. Дослідження опублікували в Wiley Online Library.

Зображення — Narayana Health.

Зображення — Narayana Health.

Вчені розповіли, що люди, які мають перфекціонізм, а саме низьку самооцінку, схильність до самозвинувачення, нереалістичні соціальні стандарти та соціальну ізоляцію, більш схильні до розвитку розладу, пов’язаного із вживанням алкоголю (severe alcohol use disorder або SAUD).

Усі ці фактори підвищують їхню вразливість, адже люди можуть займатися самолікуванням алкоголем, намагаючись подолати соціальну тривожність або почуття власної неповноцінності.

Це підтвердило їхнє дослідження, в межах якого вони провели опитування двох груп зі 130 дорослих однакового віку та статі. У одній групі люди мали SAUD, а в іншій — ні.

В результаті, 79 відсотків учасників із SAUD продемонстрували більший самоорієнтований перфекціонізм (коли людина хоче бути ідеальною у всьому, що робить), а 88 відсотків — соціально встановлений перфекціонізм (коли людина думає, що інші очікують від неї досконалості).

Також з’ясувалося, що в учасників з SAUD виявилися вищі симптоми депресії та тривоги.

читайте также
Комментарии