Поліна Литвиненко
27 мая 2022

Британські вчені виростили клітини на скелеті робота. Навіщо?

Команда дослідників з Інституту скелетно-м’язової системи Оксфордського університету Ботнара та інженери з компанії Devanthro змогли виростити клітини на плечовому суглобі робота. Вони повністю сумісні з його «скелетом» та дозволяють плечу згинатися та розгинатися за потребою. Дослідження опубліковане в журналі Nature.

Фото — Nature.

Фото — Nature.

Спочатку інженери розробили спеціальний біореактор, у якому можна вирощувати клітини. Потім його було вмонтовано в плече робота, яке складається з біорозкладних ниток, натягнутих між двома точками кріплення. Конструкція схожа на пучок волосся, який укладено в зовнішню мембрану.

У ниті вживили людські клітини, а  біореактор заповнили рідиною з поживними речовинами, яка стимулює ріст. Клітини вирощували протягом двох тижнів. При цьому біореактор щодня вставляли в плече робота на 30 хвилин і «тренували клітини», згинаючи та розгинаючи суглоб.

Фото — Nature.

Фото — Nature.

Команда спостерігала за змінами в клітинах, що тренуються, та за тим, як вони відрізняються від тих, що вирощувалися в статичному середовищі. Однак дослідники стверджують, що відмінності є неоднозначними з точки зору майбутніх медичних застосувань.

Дослідження доводить, що вирощування клітин у скелеті робота можливо. За словами вчених, в майбутньому це допоможе створити штучні суглоби, що, в свою чергу, дозволить вирощувати тканини, подібні до сухожиль.

За словами професора П’єра-Алексіса Мауфі, «потрібно зробити набагато більше, щоб зрозуміти, що насправді відбувається».

читайте также
Комментарии