Елеонора Чорноморченко
30 июня 2022

Сучасні собаки еволюціонували аж від двох популяцій вовків. Дослідження

Нещодавно Міжнародна група генетиків і археологів на чолі з Інститутом Френсіса Кріка виявила, що походження собак простежується щонайменше від двох популяцій стародавніх вовків. Про це повідомляє журнал Science Daily.

 

Фото — Unsplash.

Фото — Unsplash.

Група дослідників проаналізувала 72 геноми стародавніх вовків, які жили в останні 100 років, та знайшла докази, що дві окремі популяції вовків передали ДНК собакам. Одна з них походить з Азії, а інша — з Близького Сходу та його околиць.

Одна з можливих версій, що пояснює явище, — це те, що вовки неодноразово одомашнювалися, а потім різні популяції змішувалися. Інша версія полягає в тому, що одомашнення було лише один раз в Азії, а подвійне походження пов’язане з тим, що згодом собаки схрестилися з більш західною популяцією вовків та об’єднали в собі ще одну ДНК вовка.

Раніше стало відомо, що собаки походять від сірого вовка і люди приручили їх під час льодовикового періоду, тобто щонайменше 15 тисяч років тому. Але досі невідомо, де саме це сталося та чи було це одне або декілька місць.

Зараз науковці стверджують, що їхня робота наближає людство до розкриття цієї таємниці.

читайте также
Комментарии