Елеонора Чорноморченко
23 июня 2022

Кажани мають дивовижну довготривалу пам’ять та розпізнають мелодії через чотири роки. Дослідження

Науковці зі Смітсонівського інституту тропічних досліджень виявили, що кажани, які харчуються жабами, здатні розпізнавати мелодії навіть через багато років після того, як почули їх вперше. Про це свідчить нещодавня робота, яку опублікував журнал Current Biology.

Фото — Unsplash.

Фото — Unsplash.

Дослідження почалося чотири роки тому: тоді науковці відловили 49 кажанів, які реагували на звук із лабораторії — шлюбне квакання самця жаби тунгара, улюбленої здобичі кажанів. Потім тварин ознайомили із серією рингтонів, як-от звуком повідомлення на iPhone. Під час відтворення деяких мелодій тваринам давали винагороду — закуску з приманки, тому вони почали асоціювати рингтон з їжею.

Потім кажанів відпустили в дику природу, а через 1531 день вісім тварин відловили та знову увімкнули їм рингтони. В результаті всі кажани полетіли на звук, а шестеро долетіли аж до динаміка в очікуванні, що там їх чекають ласощі.

Науковці заявили, що експерименти з пам’яттю допоможуть їм виявити пов’язаність тривалості пам’яті з видовими ознаками тварин. Також у подальших дослідженнях вчені сподіваються зрозуміти, коли ці навички пам’яті насправді допомагають тваринам, а коли можуть бути проблемою.

читайте также
Комментарии