Елеонора Чорноморченко
14 июня 2022

Українці зможуть отримати паспорт за кордоном

Кабінет міністрів дозволив українцям, які перебувають за межами країни, отримувати паспорти громадян України та закордонні паспорти. Експериментальний проєкт запустять 25 червня.

Фото — сайт Нацбанку України

Фото — сайт Нацбанку України

Громадяни України зможуть оформляти нові та обмінювати старі паспорти через підрозділи Державної міграційної служби за кордоном. Для цього необхідно буде заповнити заяву-анкету, додати до неї певні документи, а також сплатити адміністративний збір. Якщо паспорт викрали, то необхідно додатково подати документ (протокол, довідку) від компетентного органу держави за кордоном, який підтвердить звернення людини щодо викрадення.

Перелік держав, у яких прийматимуть документи для оформлення або обміну паспортів, визначатиме Державна міграційна служба за погодженням з Міністерством закордонних справ.

У новій постанові Кабмін також зазначає: якщо людина не з’явиться за паспортом протягом трьох місяців після його надходження, то документ повертають на зберігання у відповідний територіальний орган/ підрозділ ДМС. Якщо паспорт не забрали протягом року після оформлення, то ДМС надсилає письмове попередження про подальше знищення документа через рік. Проте цей період не включає воєнний стан та карантин.

Комментарии