Саша Лоскутов
05 июля 2022

«Найдорожча ін’єкція у світі». Україна вперше отримала препарат Spinraza

Тринадцять українських лікарень вперше отримали понад 150 флаконів ліків Spinraza. Цей препарат застосовують під час терапії дітей зі спінальною м’язовою атрофією. Його вважають «найдорожчою ін’єкцією» у світі, оскільки флакон коштує понад 100 тисяч доларів, повідомляє МОЗ.

Фото — Institut de Myologie.

Фото — Institut de Myologie.

Спінальна м’язова атрофія (СМА) — одна із рідкісних генетичних хвороб, яка характеризується наростальною м’язовою слабкістю у всьому організмі. З віком призводить до порушення опорно-рухового апарату та зрештою приковує хворого до інвалідного візка або ліжка.

 

 

В Україні понад 200 дітей мають підтверджений діагноз СМА. СМА є найбільш поширеною генетичною причиною смерті дітей. За статистикою, ця хвороба вражає одного-двох немовлят з 10 тисяч новонароджених.

Україна вперше безоплатно отримує препарат для лікування такої рідкісної хвороби, заявляє заступниця міністра охорони здоров‘я Марія Карчевич.

Існує три препарати, які використовуються для лікування СМА: Zolgensma, Evrysdi та Spinraza.  Перший вводиться до 2-річного віку і зупиняє хворобу назавжди, два останні потрібно застосовувати протягом усього життя.

Spinraza — препарат, зареєстрований компанією Biogen (США), який вводять за допомогою ін’єкції безпосередньо в спинномозкову рідину через поперек. Підтримувальні ін’єкції потрібні протягом усього життя.

читайте также
Комментарии