Елеонора Чорноморченко
06 июля 2022

Українська науковиця Марина В’язовська отримала медаль Філдса — престижну математичну нагороду

Під час Міжнародного конгресу математиків в Гельсінкі математикиня Марина В’язовська отримала медаль Філдса. Таку нагороду вручають лише раз на чотири роки. Марину відзначили за те, що вона змогла знайти рішення для пакування куль у восьмивимірних просторах, щоб вони займали менше місця. Про це повідомляє The Guardian.

Фото — EPFL.

Фото — EPFL.

Медаль Філдса вважається еквівалентом Нобелівської премії з математики. Марина В’язовська стала другою жінкою в історії, яка коли-небудь отримувала таку премію. Першою у 2014 році була іранська математикиня Мар’ям Мірзахані.

Українська науковиця змогла розв’язати математичну задачу, над якою науковці всього світу працювали ще з 1611 року. Тоді німецький філософ Йоганн Кеплер поставив питання, як можна найщільніше запакувати кулі у просторі, й припустив, що найлегший спосіб – це піраміда. У 2016 році Марина знайшла таке рішення для восьмивимірного простору, а згодом разом з колегами — ще й для двадцятичотирьохвимірного.

Марина народилася і виросла в Києві та навчалася на механіко-математичному факультеті в КНУ імені Шевченка. Зараз науковиця працює професоркою Швейцарського федерального технологічного інституту в Лозанні.

читайте также
Комментарии