Валерій Лавровський
15 июня 2022

Данія і Канада припинили майже 50-річну «Війну віскі» за острів в Арктиці

Данія і Канада уклали угоду про врегулювання територіальної суперечки за безлюдний арктичний острів Ганса. Вони не могли поділити його з 1971 року, повідомляє BBC. Розказуємо, чому, та що таке «Війна віскі».

Фото — Creative Commons.

Фото — Creative Commons.

У 1971 році Данія і Канада намагались врегулювати спірну територію острова Ганса, що знаходиться в 18 кілометрах від обох держав. Згідно з міжнародним правом, обидві країни могли претендувати на цю територію.

У 1974 році набрала чинності канадсько-гренландська угода про взаємне визнання морських кордонів, проте з островом країни так і не визначились. Але у 1984 році данський міністр у справах Гренландії встановив прапор своєї країни на острові та залишив пляшку шнапсу з повідомленням «Ласкаво просимо на данський острів». У відповідь канадці висадилися на острів, замінили прапор на власний і поклали поруч пляшку віскі.

Фото — Міністерство національної оборони Канади, Polfoto.

Фото — Міністерство національної оборони Канади, Polfoto.

З того часу прапор на острові та пляшки змінювались раз на декілька місяців, а суперечку прозвали «Війна віскі». Це продовжувалось, поки у 2018 році країни не вирішили створити спільну робочу групу для врегулювання спору. В 2022 році на спільній пресконференції в Оттаві міністри закордонних справ Канади та Данії підписали угоду про розподіл території острову площею 1,3 км².

Тепер між Канадою та Данією з’явився сухопутний кордон, вони поділили територію острову майже навпіл. Також угода визначає найдовший морський кордон у світі — 3882 кілометри. Документ набуде чинності після того, як його схвалять парламенти обох країн.

читайте также
Комментарии