Валерій Лавровський
23 августа 2022

Вітряні турбіни можна переробити у жувальних ведмедиків

Дослідники з Університету штату Мічиган створили композитну смолу для лопатей, яку можна переробити для виготовлення нових продуктів, зокрема жувальних цукерок. Це допоможе боротися з відходами, повідомляє The Guardian.

Зображення — Саша Лоскутов.

Зображення — Саша Лоскутов.

Лопаті вітряної турбіни, зазвичай виготовлені зі скловолокна, можуть мати довжину з половину футбольного поля. Це спричиняє проблеми з утилізацією. Щоб боротися з відходами, дослідники розробили нову форму смоли. Перетравлення смоли в лужному розчині дало лактат калію, який використовують як харчову добавку. Матеріал можна очистити та зробити з нього солодощі та спортивні напої.

Розщеплення також вивільнило поліметилметакрилат — поширений акриловий матеріал, який використовується у вікнах, склі для окулярів і задніх фар автомобілів.

За словами одного із авторів дослідження Джона Доргана, атом вуглецю, отриманий із рослини, нічим не відрізняється від атома вуглецю, отриманого з викопного палива. Тобто від біомаси можна перейти до створення міцних пластикових матеріалів і потім до харчових продуктів. Наразі вчені планують виготовити кілька лопатей для польових випробувань.

читайте также
Комментарии