Олександра Подгорна
17 июня 2022

Crab mentality. Чому близькі неоднозначно реагують на ваш успіх

«Якщо я не можу це отримати, то й ти не можеш» — не просто фраза, а один з варіантів егоїстичної поведінки без урахування довгострокових наслідків. Розбираємо, чому такий спосіб мислення психологи нагородили «крабовою» метафорою.

Колажі — Артур Бондаренко.

Колажі — Артур Бондаренко.

Сам термін crab mentality ввів дослідник Джон Ройєка, «менталітет краба» — калька з англійської. Також для опису цього явища використовують вираз crab bucket theory.

Порівняння виникло через модель поведінки крабів, що потрапили в пастку. Один краб з легкістю може вибратися з відра. Але якщо в пастці опиняються кілька сородичів, ситуація змінюється. Щойно хтось із них дотягується до бортика відра, решта чіпляється за нього і тягне вниз. Пригнічуючи зусилля один одного, краби годинами борсаються у відрі.

Все це нагадало Ройєку підйом соціальними сходами і реакцію деяких членів суспільства на чужий успіх.

Багато хто зустрічає опір оточуючих, коли починає освоювати іншу професію, вивчати мову, приймає рішення про переїзд, звільнення або розлучення і навіть у невинних розмовах про нове хобі. Для когось ці кроки дорівнюють тому самому «стрибку краба до бортика відра».

Менталітет краба проявляється в аналогічних фразах:

  • «Навіщо тобі це?»

  • «Скільки разів уже починав..?»

  • «Кому ти там потрібен?»

  • «У тебе немає шансів, он скільки таких розумників»

  • «Сім'я/робота — це стабільність, куди ти підеш?»

Зміна способу життя теж може викликати в когось психологічний дискомфорт. Тренування вранці раптово виявляться приводом для жартів, дієту, навіть за медичними показаннями, хтось поставить під сумнів і запропонує «абсолютно нешкідливий, навіть корисний» домашній майонез. Бувають випадки, коли людина у компанії розповідає про вибір не вживати алкоголь чи кинути палити, проте їй все одно протягують цигарку або чарку зі словами: «Навіщо так мучити себе? Один раз живемо!»

Події поза звичними шаблонами здаються небезпечними — це можна спробувати пояснити з погляду еволюції. Йти невідомою стежкою напролом ризиковано, нестандартні різкі рухи та крики біля вогнища можуть залучити хижаків. Але зараз люди не в кам’яному столітті і про колективне виживання не йдеться.

Чекати на підтримку від близьких — нормально. Отримувати натомість «а хто тобі скаже правду, якщо не я» — привід замислитися, чи не говорить у співрозмовнику Crab mentality.

Іноді у «відро з крабами» потрапляють з самого дитинства — перманентна критика батьків не сприяє становленню впевненої особистості. Ідеологія «ми добре не жили, і ти не будеш» абсолютно абсурдна — емоційне та фізичне насильство як звичайний варіант реакції на бажання та прагнення дитини тягнуть на дно роками.

З цим явищем можна зіткнутися й у професійному середовищі. Широку популярність здобула історія акушера і головного лікаря Ігнаца Земмельвейса: в 1847-му він став систематично знезаражувати руки перед хірургічним втручанням і зобов’язав робити це всіх у своїй лікарні. Так лікар зміг домогтися зниження смертності серед жінок, що народжують, в 7 (!) разів і виступив з доповіддю про гігієну, опублікувавши потім фундаментальну працю.

Проте наукове співтовариство не поспішало дякувати Земмельвейсу, а навпаки — різко критикувало і висміювало його. Директор клініки заборонив публікувати статистику. Ігнац отримав нервовий зрив та депресію, а пізніше примусову госпіталізацію до психіатричної лікарні, де невдовзі помер від побоїв, завданих її співробітниками. Лише через три десятки років рекомендації Земмельвейса сприйняли всерйоз завдяки мікробній теорії інфекційних захворювань, підтвердженій у 1877 року.

Коли ви опинилися під впливом чиєїсь «клешні», спробуйте зрозуміти: людина дійсно бажає вам добра, турбуючись щиро, але невміло, чи її швидше підбадьорить ваш провал?

Не страшно, якщо «краще», на думку близьких, і ваше «краще» не співпадає. Все вирішується у чесних розмовах. Допоможіть себе зрозуміти і скажіть прямо, які поради, слова та підтримку розраховуєте отримати.

А якщо виявили себе в спробі обсмикнути когось біля бортика відра?

Менталітет краба спрацьовує несвідомо, не звинувачуйте себе за це. Пропрацюйте насамперед власні страхи — це може бути страх змін і самотності, особистісні глибинні проблеми, нереалізовані цілі. Проаналізуйте, що стало тригером.

читайте также
Комментарии