23 декабря 2018

Фактчекінг. Німецький журналіст, якого викрили на обмані, сфабрикував репортаж з України

У липні 2016 року у швейцарському журналі Reportagen була надрукована стаття журналіста Клааса Релоціуса «Підкуп заборонено» про реформу патрульної поліції в Україна. Головні герої історії – поліцейські Дмитро та Валерія. Ми зв’язались з одним із героїв. Вердикт – історія підроблена.

Журналіст року

Клаас Релоціус редактор журналу Spiegel, чотирикратний лауреат німецької нагороди для журналістів за найкращий репортаж за 2013, 2015, 2016 та 2018-й роки, журналіст року за версією CNN, входив до списку 30 найвпливовіших молодих робітників ЗМІ в Європі від Forbes.

19 грудня редакція Spiegel повідомила, що Клаас Релоціус творчо «обробляв» або й зовсім вигадував свої репортажі. Брехня журналіста розкрилася після внутрішнього розслідування матеріалу «Jaegers Grenze», присвяченого американсько-мексиканському кордону. Співавтор Релоціуса в цій історії журналіст Хуан Морено і розкрив його обман. Виявилось, що герої репортажу ніколи не спілкувались з Клаасом, а сама історія – частково вигадана, частково компільована з американських ЗМІ.

Клаас Релоціус

Як зазначає саме видання Spiegel, з 2011 року Релоціус опублікував 60 текстів у їх виданні. З них 14 репортажів були підроблені, це визнав сам журналіст. Серед них історії, номіновані як кращі репортажі: «Останній свідок» – портрет жінки, яка стає свідком смертних кар в тюрмах США; «Діти левів» – про двох підлітків, яких викрали та перевиховали в «Ісламській державі»; «Номер 440» – про ув’язненого в тюрмі Гуантанамо.

Українська історія

Серед матеріалів Релоціуса є репортаж з України, опублікований у швейцарському журналі Reportagen у липні 2016. Стаття «Підкуп заборонено» розповідає про двох молодих українських поліцейських, 27-річного Дмитра та 26-річну Валерію, які покликані боротись зі злочинністю та зламати недовіру людей до влади. Герої історії, будучи студентами, не змогли завершити навчання в університеті через те, що у них вимагали хабар. З початком Майдану стали його учасниками. Після перемоги революції вони вступають до лав патрульної поліції, щоб змінювати країну. Поліцейські балансують в режимі «зрада-перемога», помічаючи негативні та позитивні сторони реформи. В матеріалі є пряма мова колишнього заступника міністра внутрішніх справ України Ека Згуладзе, яка в той час відповідала за реформування поліції, а Президент України Петро Порошенко згадується як «виробник шоколаду з Одеси».

Репортаж опублікований в онлайн-версії швейцарського журналу. Після переходу на сайт для повного доступу до матеріалу треба залишити свою електронну адресу, а далі онлайн перекладач у допомогу.

Журнал, в якому опублікували той самий репортаж з України під назвою “Bestechen verboten”. Фотографія з www.slanted.de

Ми вирішили перевірити, чи справжні герої німецького вигадника. Виявилось – справжні, принаймні одна – Валерія. Але сама історія – компіляція фактів, вигадок та перекручень журналіста.
В статті згадується порятунок поліцейською лелеки. Через запит «патрульні врятували лелеку» ми знайшли датований вереснем 2015 року допис в соцмережі. На фотографії патрульна Валерія Волощук тримає в руках птаха, загорнутого у зігріваючу ковдру. Так вдалося зв’язатися з героїнею репортажу.

Валерія Волощук з тим самим лелекою. На сьогодні вона вже не працює в поліції

Валерія підтвердила, що спілкувалася з Клаасом Релоціусом в столичному управлінні патрульної поліції близько години. На інтерв’ю її викликало керівництво.

«Я хотіла прочитати інтерв’ю перед публікацією, але оскільки зустріч була назначена керівництвом, у мене не було контактів безпосередньо з цим журналістом. Потім, коли я пішла з поліції, я вже й забула за цю історію», - розповіла Валерія.

Після ознайомлення з приблизним змістом тексту (через онлайн перекладач) Валерія відповіла, стаття не просто перекручена, а вигадана з нуля.
Так, колишня патрульна не була на Майдані. В статті це наріжний камінь, адже герої боролися на Майдані з системою, а потім стали частиною системи, щоб змінити її заради полеглих друзів. Це благородний та правильний мотив, але у випадку з Валерією це підміна реальності.

«Навіть такий грубий переклад через Google дає зрозуміти – журналіст перекрутив та вигадав все на 200%. Не розумію навіщо він приїздив до Києва і навіщо мене викликали на спілкування. Він міг так само вигадати нас», – пояснила дівчина.

Майже всі деталі в тексті, як «Smooth Criminal» Майкла Джексона, що лунає з поліцейського авто або проїзд поряд зі зруйнованим пам’ятником Леніна, вигадані, зазначає Валерія. Вигадки поєднуються в тексті з правдивим історіями, як ось порятунок птаха. Але головне тут «поєднує» – журналіст підганяє факти, біографічні дані героя, думки під свою історію.

У Валерії не було напарника Дмитра. Найімовірніше, це ще один патрульний, викликаний на інтерв’ю до управління. Але для сюжету краще об’єднати їх в команду.

Журнал Reportagen відреагував на викриття Клааса Релоціуса. На своїй сторінці в Facebook редакція видання повідомила, що німецький журналіст написав для видання з 2013 по 2016 роки 5 репортажів, зокрема з України. Редакція Reportagen буде перевіряти достовірність цих історій та інформувати про результати.

Фактичні помилки українського репортажу Релоціуса, як ось відкриття патрульного підрозділу в Донецьку у 2016 році, детально описані в матеріалі видання Teксти.org.

Комментарии