Олександра Подгорна
04 марта 2022

Рятуюсь за допомогою мемів. Гумор як засіб адаптації до кризових подій

Ми дивимося меми про війну, іноді нервово сміємось у голос і миттєво себе зупиняємо. Хіба є місце жартам у таких умовах? Психологи кажуть — є, ще й почесне, якщо ви маєте на це сили. 

Ілюстрація — Артур Бондаренко

Ілюстрація — Артур Бондаренко

Не відбирайте в себе право на сміх у скруті, це не робить вас менш відповідальним, зібраним і відданим своїй країні. У науці існує багато доказів доброго впливу сміху на організм людини, але це ще не все.

Перші дослідження впливу мемів на ментальний стан провели ще під час пандемії. Виявилося, що гумор — універсальний засіб знизити тиск зовнішнього середовища, працююча тактика відновлення ресурсу. Згадайте, як ми продовжували жартувати про наші найбільші страхи. 

Під час одного з дослідів контрольній групі дали завдання доцільно закінчити фрази, перетворивши їх на жарт. Потім учасники експерименту мали вирішувати більш прагматичні і логічні задачі. Краще впоралися ті, хто швидше знаходив смішне продовження речень. 

Амортизатор для емоційних гойдалок

Неможливо завжди почуватися однаково, навіть якщо ти — найвідважніша людина в світі. Паніка чергується з рішучістю. Відчай — із променями надії. 

Якщо поміж цих емоційних гойдалок ви будете посміхатися — чудово. Це нагадує, що ви — живі і незабаром вийдете з виснажливого стану. 

Глобальний колективний досвід проживання подій війни потребує рефлексії, це колосальна травма. Меми допомагають відрефлексувати біль — зменшити у своїй свідомості потужність того, що лякає, позбавити об’єму і потужності. 

Гумор та інтелект

Еволюційні психологи вважають, що почуття гумору дійсно має кореляцію з інтелектом.

Інтелект передбачає вміння оперувати накопиченими знаннями, вирішувати проблеми і знаходити вихід у скрутних умовах. Скажіть собі турботливе «дякую» за ці здібності.

Гумор будується на постійному відслідковуванні протиріч, неоднозначності в оточуючому світі. Вміння жартувати практично дорівнює вмінню добре аналізувати життєві ситуації.

Коли ми жартуємо або чуємо/бачимо вербальний жарт, у мозку послідовно активуються лобні долі та лімбічна система. Ця система відповідає за контроль психічної діяльності і планування. Жарти не заважають дотримуватись чіткої стратегії.

Розповсюдження небезпеки

Але жарти теж можуть стати джерелом дезінформації, якщо базуються на лженаукових твердженнях і пропагандистських ідеях. Пам’ятайте про це, коли поширюєте. 

читайте также
Комментарии