15 мая 2018

Топ-5 книг з одеської книгарні від головної редакторки «Видавництва Старого Лева»

Книгарня-кав’ярня «Видавництва Старого Лева» на Катерининській, 2 кілька тижнів працювала у тестовому режимі. А сьогодні відбулося офіційне відкриття і зустріч з головною редакторкою видавництва Мар’яною Савкою. Книгарня в Одесі стала четвертою монобрендовою книгарнею «Видавництва Старого Лева» в Україні. Наприклад, книгарня у Дніпрі стала невеличким культурним осередком, куди запрошують письменників і проводять зустрічі та майстер-класи. В Одесі теж планують влаштовувати книжкові презентації.
«Я побачила, що тут є люди, які чекають наших книжок. Під час фестивалів до нас часто підходять читачі з уже складеним списком літератури. В Україні є поширений різновид читача, який розмовляє російською, але читає українською — це теж наш читач», — розповідає Мар’яна Савка.
За словами співробітниць книгарні, одесити найчастіше купують книги Террі Пратчетта, а також видання про митців: «Це Далі», «Це Воргол», «Це Ван Гог». Крім того, в одеській книгарні вже можна знайти новинки, які видавнитво презентуватиме у кінці травня на Книжковому Арсеналі у Києві. Серед них — книга «Іншалла, Мадонно, іншалла» боснійського письменника і журналіста Міленка Єрґовича. Твір переклала українська письменниця Катерина Калитко, Маяк уже рекомендував її книгу «Земля загублених, або маленькі страшні казки». Також на полицях книгарні вже є твір Іларіона Павлюка «Білий попіл» — це трилер у стилі нуар. Презентація роману за участі автора пройде 26 травня у «Hub Вітальні». Крім того, скоро у продажі з’явиться роман-антиутопія «Стіна» військового кореспондента Андрія Цаплієнка. У творі йдеться про Україну 2054 року.

Вибір головної редакторки видавництва

Під час презентації Савка назвала топ-5 книжок свого видавництва, які вона радить прочитати: 1. Давід Фоенкінос «Ніжність» «Це роман про те, як жінка пережила трагедію — втрату чоловіка. Усі почуття в ній замерзли, й інший чоловік мусив їх розморозити. Це був несподіваний чоловік і несподіваний вибір», — розповідає Савка. За книгою зняли однойменний фільм з Одрі Тоту в головній ролі. 2. Арундаті Рой «Бог дрібниць». Дія роману відбувається в Індії, де суспільство усе ще розділене на касти. «Це трагічна історія жінки, що покохала чоловіка, якого не можна було покохати. Вишла класна книжка: глибока, насичена світом Індії, природи, почуттів, складних людських стосунків», — говорить Савка. Вона мріє запросити письменницю Арундаті Рой в Україну. 3. Халед Госсейні «Ловець повітряних зміїв». Це історія про двох афганських хлопчиків, пов’язаних з самого дитинства. Роман два роки поспіль очолював список бестселерів The New York Times, згодом за його мотивами зняли однойменний фільм. 4. Дорж Бату «Франческа». «Це книжка надзвичайно позитивного автора — україномовного бурята, який живе у США. Колись він працював на українських телевізійних каналах, а зараз працює коректувальником польотів спутників у NASA. Він пише про свою напарницю — молоду італійку з вибуховим характером, з якою постійно трапляються якісь історії. Читається легко і на одному диханні», — розповідає Савка. 5. Сергій Оксеник «Вбивство п’яної піонерки» — детективний роман про часи дитинства письменника — кінець 1950-х років. Савка розповідає, що рукопис цієї книжки досить довго лежав у видавництві. У творі видавцям сподобалося все, крім назви. Врешті-решт, роман видали з оригінальною назвою, а неводовзі після презентації письменник помер. Виявилося, що він довго і важко хворів. За словами Савки, ця історія вчить нас, що треба поспішати жити і здійснювати задумане.
Комментарии