Елеонора Чорноморченко
15 сентября 2022

Люди завжди сильно недооцінюють, наскільки інші готові їм допомагати. Дослідження

Науковці зі Стенфордського університету з’ясували, що люди постійно недооцінюють, наскільки інші готові їм допомагати, а також те, наскільки добре помічники почуваються після цього. Дослідження вони опублікували в журналі Psychological Science.

Зображення — Unsplash.

Зображення — Unsplash.

Дослідження включало шість невеликих експериментів за участю понад 2000 респондентів — всі вони були спрямовані на порівняння точок зору тих, хто звертається по допомогу, з точкою зору помічників.

В одному експерименті дослідники дали завдання учасникам попросити незнайомців сфотографувати їх в громадському ботанічному саду. Перед цим вони мали передбачити, як почуватимуться ті, хто погодився на фото, а також ті, хто відповість «ні» на їхній запит.

Потім дослідники розпитали незнайомців, які робили фотографії, про їхні справжні почуття. І тут виявилася невідповідність: ті, хто просив про фото, недооцінили, наскільки незнайомці готові допомогти та як добре вони почуватимуться після надання допомоги. Також вони переоцінили, наскільки незручно люди почуваються, коли допомагають.

В іншому експерименті 198 учасників пригадували недавній випадок, коли вони просили або пропонували іншим допомогу. Їхній досвід був найрізноманітнішим: написати рекомендаційного листа до аспірантури, показати, як користуватися паркувальним автоматом, надати емоційну підтримку другові в токсичних романтичних стосунках. Результати виявилися такими ж:  ті, хто звертався по допомогу, вважали, що їхні помічники були менш охочі  допомагати, ніж це було насправді.

«Такі очікування в наших головах можуть створити бар’єри, які можуть бути невиправданими», — сказав Сюань Чжао, психолог та співавтор дослідження. Також він зазначив, що люди глибоко соціальні, з сильною мотивацією спілкуватися з іншими і нейронною системою винагороди, завдяки якій вони почуваються щасливішими та здоровішими після позитивної взаємодії.

читайте также
Комментарии