Елеонора Чорноморченко
29 сентября 2022

На Місяці знайшли докази падіння астероїда, що вбив динозаврів. Дослідження

Вчені з Центру космічної науки та технологій Університету Кертіна в Австралії виявили у зразках ґрунту на Місяці крихітні скляні кульки, які утворилися через удар астероїдів. На їхню думку, один із цих ударів міг здійснити астероїд, який знищив на Землі динозаврів. Своє дослідження науковці опублікували в журналі Science Advances.

Зображення — Unsplash.

Зображення — Unsplash.

Науковці вивчали зразки місячного ґрунту, які привезла на Землю китайська місячна місія Chang’e-5 у 2020 році. В результаті вони знайшли у ґрунті крихітні скляні кульки, які були утворені завдяки сильному теплу та тиску, що супроводжували удари астероїдів. Для цього вони провели спектр мікроскопічних аналітичних методів, чисельне моделювання та геологічні дослідження.

Вік деяких місячних скляних намистин вказує на те, що вони утворилися приблизно 66 мільйонів років тому — в той час, коли в Землю врізався астероїд, який вбив динозаврів. Також науковці виявили, що великий астероїд супроводжували ще декілька малих. За допомогою дослідження інших намистинок дослідники зможуть відновити хронологію бомбардування Місяця.

Команда вчених також виявила, що час та частота зіткнень астероїдів з Місяцем збігаються з ударами космічних каменів на Землі. Це означає, що хронологія ударів по Місяцю може дати нову інформацію про еволюцію нашої планети.

читайте также
Комментарии