Валерій Лавровський
14 июня 2022

Мавпячу віспу виявили у спермі. Дослідження

Італійські вчені з Національного інституту інфекційних захворювань імені Лаззаро Спалланцані вперше виявили мавпячу віспу у спермі чотирьох чоловіків в Італії. Всі пацієнти мали незахищений одностатевий акт, повідомляє Reuters. Дослідження опубліковано в журналі Eurosurveillance.

Фото — iStock.

Фото — iStock.

Усі пацієнти подорожували за кордоном протягом перших двох тижнів травня. Троє брали участь у масових заходах на Канарських островах, а один їздив з метою секс-бізнесу. Під час подорожі вони мали одностатевий акт без презервативу.

Хвороба поширювалась насамперед із геніталій та періанальної області. Фахівці вважають, що статевий акт є одним зі шляхів передачі вірусу. Однак потрібні подальші дослідження, щоб віднести мавпячу віспу до ІПСШ. Також один пацієнт отримав щеплення від віспи у дитинстві.

Мавпяча віспа — вірус, за симптоматикою дуже схожий на звичайну віспу. В інфікованих розвивається лихоманка, а також характерні висипання та пухирі. Хоча симптоми зникають через кілька тижнів, вірус може викликати важкі захворювання та летальний кінець від 1 до 15% випадків, більшість з них припадає на дітей.

За словами Тедроса Аданома Гебреїсуса, генерального директора ВООЗ, станом на 9 червня у 29 країнах світу підтвердили понад тисячу випадків мавпячої віспи. Наступного дня перший випадок було зафіксовано у Польщі.

Ми писали, що наприкінці травня у Нігерії зареєстровано першу смерть від мавпячої віспи. Померлий був 40-річним пацієнтом, який мав інші захворювання та отримував імуносупресивні препарати.

читайте также
Комментарии