Саша Лоскутов
12 июня 2022

На Галапагосах знайшли вимерлий вид черепах

Рідкісний галапагоський вид Chelonoidis phantasticus, яка довго вважалася вимерлою, була офіційно ідентифікована вперше за більш ніж століття. Про це повідомляє The Guardian.

Фото — Lucas Bustamante/PA.

Фото — Lucas Bustamante/PA.

Тварину вперше побачили від того часу, як дослідник Ролло Бек виявив вид під час експедиції у 1906 році. Рептилію назвали Фернандою на честь острова Фернандіна, майже не дослідженого діючого вулкана у західній частині Галапагоського архіпелагу.

Фернанда виявили у 2019 році всередині рослинності серед затверділої лави острівця. Це дало надію дослідникам, що рідкісний вид Chelonoidis phantasticus все-таки не вимер, але для підтвердження їх надії знадобилося тестування ДНК.

Дослідники з Прінстона секвенували геном черепах 1906 та 2019 років, зіставивши їх як представників того самого виду фантастичної гігантської черепахи, яка генетично значно відрізняється від інших 13 видів черепах, знайдених на Галапагоських островах. Фернанді, ймовірно, 50 років або більше, але вона менша за типову гігантську черепаху, ймовірно, через відсутність рослинності на посушливому вулканічному острові.

Всі гігантські галапагоські черепахи занесені до Червоного списку МСОП.

читайте также
Комментарии