Валерій Лавровський
25 ноября 2022

Людина з інвалідністю вперше в історії може стати астронавтом

Європейське космічне агентство (ESA) обрало 41-річного британця з інвалідністю Джона Макфолла для участі в програмі підготовки астронавтів. Це перший випадок в історії, повідомляє BBC.

Фото — BBC.

Фото — BBC.

Джон Макфолл приєднався до відібраних 16 чоловіків і жінок із 22,5 тисячі претендентів. Їх готуватимуть до першого нового класу астронавтів ESA за 13 років. Чоловікові ампутували праву ногу після аварії на мотоциклі у 19 років. Він став професійним спортсменом і представляв Велику Британію на Паралімпійських іграх: у 2008 році отримав бронзову медаль за біг на дистанції 200 метрів.

Це не означає, що Макфолл стовідсотково полетить у космос. Натомість він братиме участь у програмі, щоб зʼясувати вимоги для того, щоб це стало можливим. У ESA заявили, що хочуть розширити визначення того, хто може полетіти в космос.

Сам Джон Макфолл не планував стати астронавтом, але відчув потребу подати заявку, коли побачив, що ESA шукає кандидатів з інвалідністю.

Фото — Getty Images.

Фото — Getty Images.

ESA працюватиме над програмою разом із NASA. Спочатку вони мають встановити, що включення параастронавта не загрожує безпеці екіпажу. Також можливо, що космічні апарати, на яких вони подорожують, потребуватимуть адаптації.

читайте также
Комментарии