Елеонора Чорноморченко
05 июля 2022

Ейфелева вежа покривається іржею та терміново потребує ремонту

Один із найголовніших символів Парижу вже кілька років перебуває у дуже поганому стані та покривається іржею. Замість капітального ремонту вежу збираються лише косметично оновити до Олімпійських ігор 2024 року. Про це повідомляє французький журнал Marianne із посиланням на конфіденційні звіти.

Фото — Unsplash.

Фото — Unsplash.

Ейфелевій вежі вже понад 130 років, і простояти такий довгий час вона змогла саме завдяки якісному обслуговуванню. Головний конструктор монумента Густав Ейфель попереджав, що найбільшою проблемою для довговічності конструкції буде іржа, і припускав, що її потрібно буде фарбувати кожні сім років.

За цей час вежу фарбували вже 20 разів, востаннє — у 2018-му, перед попередніми Олімпійськими іграми. Цьогоріч передбачалося, що необхідно зняти цілих 30% вежі, а потім нанести на них два нових шари фарби. Проте через наявність високого рівня свинцю в старій фарбі та затримку в роботах внаслідок пандемії обробити зможуть лише 5%. Вартість нового ремонту становитиме 60 млн євро.

Експерти стверджують, що наразі конструкція має вже критичні руйнування, а постійне фарбування старої фарби лише посилює корозію. Для повного відновлення її потрібно повністю розібрати до металу, відремонтувати та перефарбувати.

Компанія Sete, яка обслуговує вежу, поки що не бажає закривати її на тривалий період через втрату прибутку від туристів. 

читайте также
Комментарии