Валерій Лавровський
21 декабря 2022

Людина продовжує еволюціонувати. В ДНК виявили 155 нових генів

Грецькі вчені з Дослідницького центру біомедичних наук «Олександр Флемінг» виявили 155 нових генів у людській ДНК. Деякі з них походять від стародавніх ссавців, інші — пов’язані зі специфічними для людини захворюваннями, повідомляє Phys Org. Дослідження опубліковано в журналі Cell Reports.

Зображення — Getty Images.

Зображення — Getty Images.

Дослідники створили родове дерево, основане на раніше опублікованих даних відповідних нових генів. Вони порівняли його з іншими видами хребетних, відстежили взаємозв’язок цих генів протягом еволюції та знайшли ще 155. За словами вчених, нові гени ще можуть виникати внаслідок дуплікації, однак ці виникли з нуля.

44 нових гени пов’язані з дефектами росту клітинних культур. Оскільки вони є специфічними для людини, це ускладнює пряме тестування, тому автори будуть шукати інший спосіб дослідити їхній вплив на організм.

Три нові гени мають ДНК-маркери, пов’язані з такими захворюваннями, як м’язова дистрофія, пігментний ретиніт і синдром Алазамі. Також дослідники виявили новий ген, пов’язаний з тканиною серця людини. Він з’явився у людей і шимпанзе відразу після відділення від горил і показує, наскільки швидко ген може розвиватися, щоб стати необхідним для організму.

читайте также
Комментарии