Елеонора Чорноморченко
10 июля 2022

В Україні створять єдину ДНК-базу

9 липня Верховна Рада ухвалила закон «Про державну реєстрацію геномної інформації людини», згідно з яким в Україні запровадять єдину базу даних ДНК. Вона допоможе ідентифікувати осіб, які вчинили кримінальні правопорушення та допомагати розпізнаватиме тіла чи останки людей. Про це повідомив на своїй Facebook-сторінці заступник міністра внутрішніх справ Ігор Бондаренко.

Фото — Unsplash.

Фото — Unsplash.

Новий закон регулюватиме створення та функціонування ДНК-бази, удосконалить роботу правоохоронних органів у розкритті злочинів та покращить розшук зниклих безвісти та ідентифікацію невпізнаних осіб. Зокрема, це стосується і військових, які загинули під час повномасштабної війни.

Дані, які вноситимуть у реєстр, будуть конфіденційними та доступними лише спецорганам. Здати біологічний матеріал можна буде добровільно або обов’язково за кошти держбюджету — в окремих прописаних випадках. Також у базу вноситимуть дані осіб, які вчинили злочини проти:

  • основ національної безпеки України$
  • життя, здоров’я, волі, честі, гідності, статевої свободи та статевої недоторканості особи;
  • власності;
  • громадської безпеки;
  • у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їхніх аналогів або прекурсорів;
  • проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку.

Раніше ж у базі даних геномної інформації було приблизно 45 тисяч зразків — половина з них встановлені зі слідів, вилучених із місць скоєння злочинів і ще одну четверту становили це зразки підозрюваних осіб. Для порівняння, у базі ДНК у Великобританії є понад 6 мільйонів ДНК-профілів. Завдяки цьому у період з 2001 до 2020 року Національна база даних ДНК країни змогла зафіксувати 731 тисячу збігів за нерозкритими злочинами.

Саме тому створення такої бази є особливо важливим та актуальним в Україні — особливо для розкриття воєнних злочинів від російської агресії.

Також Бондаренко зазначив, що схожі бази даних є в США, Польщі, Німеччині, Італії, Іспанії, Франції.

читайте также
Комментарии