Елеонора Чорноморченко
07 июля 2022

Комахи теж відчувають біль. Дослідження

Науковці з Лондонського університету королеви Марії підсумували останні дослідження поведінки та молекулярної науки та припустили, що комахи дійсно можуть відчувати біль. Це підіймає питання їхнього етичного захисту в потенційно шкідливих умовах, наприклад, сільському господарстві. Дослідження опублікували в журналі The Royal Society Publishing.

 

Фото — Unsplash.

Фото — Unsplash.

Річ у тому, що всі комахи демонструють ноцицептивні реакції. Ноцицепція частково контролюється центральною нервовою системою та допомагає комахам модулювати агресивну поведінку, адаптувати свою поведінку до різних зовнішніх умов та збільшити шанси на виживання.

Прикладом є поведінка плодової мухи, яка відстрибує від підлоги, що нагрівається до 46 °C, або тютюновий хробак, який може згинатися у відповідь на укус.

Проте ноцицепція — це базовий рефлекс, який відрізняється від складнішого механізму відчуття болю. І різниця у тому, що деколи організм може регулювати свою ноцицептивну реакцію, наприклад, солдати іноді не помічають серйозних поранень на полі бою, оскільки власні опіати організму пригнічують ноцицептивний сигнал. Ця здатність є корисною ознакою того, що організм має здатність суб’єктивно відчувати біль.

У тварин ноцицептивні реакції контролює мозок, а індикаторами болю є поведінкові реакції, наприклад, миші можуть рити ями, коли їм боляче. Вчені виявили, що в комах же за це можуть відповідати пептиди, а аналогічною реакцією стало падіння апетиту.

читайте также
Комментарии