Елеонора Чорноморченко
05 октября 2022

В Іспанії лагуну наділили правами людини. Навіщо

Сенат Іспанії остаточно ухвалив законопроєкт, згідно з яким солона лагуна Мар-Менор матиме права людини. Так у країні хочуть захистити екосистему Мар-Менор від забруднення, повідомляє Science.

Зображення — Google Maps.

Зображення — Google Maps.

Мар-Менор — найбільша в Європі лагуна площею у 135 квадратних кілометрів. Ще кілька років у її водах мешкала популяція одних з найбільших у світі мідій, які знаходяться під загрозою зникнення. Однак у 2016 році масове цвітіння водоростей внаслідок змивання добрив з фермерських полів поглинуло кисень лагуни та вбило 98% молюсків, морських коників, крабів та інших морських мешканців.

Місцеві активісти створили петицію за надання лагуні права особи, яку підписали майже 640 тисяч громадян Іспанії. Тепер, згідно з законом, екосистема лагуни має право на існування, природний розвиток і відновлення, а також законних опікунів — науковий комітет, який захищатиме її.

Лагуна є першою екосистемою в Європі, яка отримала такі права, однак цей підхід протягом останнього десятиліття набирає популярності в усьому світі. Наприклад, одна з найповноводніших та найдовших річок Південної Азії Ганг і кожна річка в Бангладеші отримали право власності.

Успішним також виявилося надання юридичних прав річці Вангануї в Новій Зеландії у 2017 році. Подібно до людини, річка та її водозбірний басейн можуть подавати заяви до суду, укладати контракти та мати власність.

читайте также
Комментарии