Елеонора Чорноморченко
14 июля 2022

Інженери виростили мініатюрний шматок людського серця, який б’ється

Дослідники з Університету Торонто та Монреальського університету в Канаді сконструювали міліметрову модель шлуночка серця, який не тільки б’ється, як справжнє людське серце, але й перекачує рідину. Про це повідомляє Science Alert.

Фото — Sargol Okhovatian.

Фото — Sargol Okhovatian.

Модель органу виростили у лабораторії за допомогою суміші синтетичних і біологічних матеріалів. Клітини отримали з серцево-судинних тканин молодих щурів, а потім виростили на шарі 3D-каркаса, надрукованого з полімеру.

За допомогою цієї моделі науковці зможуть виміряти, скільки рідини виштовхується в серці щоразу, коли шлуночок скорочується, та який тиск вона має. Також це допоможе вивчати не лише функцію клітин, але й функцію тканин і органів, а також досліджувати серцево-судинні захворювання та розробляти нові ліки й методи лікування.

Важливо, що такий підхід точніший та етичніший, а також є гарною альтернативою інвазивній хірургії чи експериментам на тваринах.

Раніше науковці вже намагалися створити тривимірну модель шлуночка, проте практично всі вони були зроблені з одного шару клітин — хоча справжнє серце має багато шарів.

читайте также
Комментарии