Саша Лоскутов
09 июля 2022

Японські вчені пропонують лікувати рак за допомогою паразитів

Команда дослідників з Університету Осаки запропонували лікувати онкологічні захворювання за допомогою хробаків-нематод, які паразитують в організмі людини. Для цього вчені розробили спеціальні гідрогелеві оболонки, що містять протиракові препарати. В них можна поміщати паразитів, що дозволяє транспортувати ліки до пухлин, пише EurekAlert. Дослідження опубліковано у журналі Science Direct.

Нематоди або круглі черв’яки — це широкий клас багатоклітинних тварин. Існують як паразити, так і вільноживучі нематоди. Найбільш відомі паразити: аскариди, гострики, трихінели, анкілостоми, ришта. Їхні яйця потрапляють у людину при недотриманні правил особистої гігієни, із забрудненою їжею та водою.

Морська нематода Anisakis simplex, яка паразитує в людині, вміє виявляти рак та прикріплюватись до його тканин. Тоді японські вчені вирішили використати цей вид, щоб доставляти препарати безпосередньо до хворих клітин.

Дослідники розробили систему нанесення гідрогелевих оболонок на нематоди, занурюючи їх у ряд розчинів, що містять хімічні речовини, які зв’язуються разом, створюючи гелеподібний шар по всій їх поверхні. Цей процес, по суті, підганяє «костюм» завтовшки близько 0,01 міліметра до черв’яка приблизно за 20 хвилин.

Головне — оболонки не заважають існуванню черв’яків і дозволяє їм вести звичний спосіб життя.

читайте также
Комментарии