13 октября 2022

За останні 50 років популяція диких тварин скоротилася майже на 70%. Дослідження

Згідно зі звітом Всесвітнього фонду захисту дикої природи та Зоологічного товариства Лондона, з 1970 року популяція дикої природи на Землі скоротилася в середньому на 69%. Причиною стало те, що люди продовжують вирубувати ліси, надмірно споживати ресурси планети та забруднювати її в промислових масштабах.

Фото — WWF.

Фото — WWF.

За оцінкою науковців, наразі чисельність ссавців, птахів, риб, земноводних і рептилій постійно падає. Між 1970 і 2018 роками показник зменшився в середньому більше ніж на дві третини. Два роки тому він становив 68%, а чотири роки тому – 60 %.

Найбільше зниження середньої чисельності популяції дикої природи спостерігалося у Латинській Америці та Карибському регіоні: там показник впав на 94% за 48 років. У цьому регіоні розташовані найбільші у світі тропічні ліси Амазонки, однак темпи вирубки лісів там прискорюються, позбавляючи її унікальну екосистему не лише дерев, але й дикої природи.

Африка посіла друге місце за величиною падіння із показником в 66%. Після неї йдуть Азія та Тихоокеанський регіон – 55%, а також Північна Америка – 20%. У Європі та Центральній Азії чисельність впала на 18%.

Науковці стверджують, що наразі людство переживає шосте масове вимирання – найбільшу втрату життя на Землі з часів динозаврів. На їхню думку, це відбувається через людей. Головними чинниками команда назвала глобальну сільськогосподарську систему та її розширення у нові незаймані ділянки дикої природи.

читайте также
Комментарии