Таіна Федосеєва
11 октября 2022

Вчені планують рятувати Неаполь від спеки за допомогою давніх акведуків

Архітектори та дизайнери з Італії та США розробляють проєкт, який дозволить охолоджувати Неаполь за допомогою давніх підземних акведуків, пише NBC News.

Фото — Nick De Pace

Мета проєкту — вивчити, як старовинна інфраструктура може допомогти боротися з аномальною спекою у місті, яке іноді називають столицею полуденного сонця. Міські густонаселені простори більш схильні до впливу спеки, оскільки будівлі, дороги та інші штучні споруди поглинають і зберігають більше тепла, ніж природні ландшафти.

Для початку вчені задіють технологію лазерного сканування, щоб нанести на карту велику систему акведуків та підземних каналів Неаполя. «Дільниці каналу, освітлені денним світлом, можуть вплинути на місто охолоджуючим ефектом влітку, — каже Нік де Пейс, архітектор і професор Школи дизайну Род-Айленда. — Так само, як ви можете відчути охолоджуючий ефект із підвалів». Крім того, частину води можна направляти на зелені насадження в місті.

Проєкт призначений для вивчення нових способів використання занедбаних водних ресурсів Неаполя, але, за словами де Пейса, отримані знання можуть бути застосовані в різних містах світу. Причому не лише там, де теж є стародавні акведуки (як, наприклад, у Сеулі). Робота допоможе дослідникам краще зрозуміти, як проєктувати зелену інфраструктуру міста та використати охолоджуючий ефект води.

читайте также
Комментарии