Елеонора Чорноморченко
11 августа 2022

На Галапагос повернулися ігуани, які вимерли 200 років тому

Природоохоронці на галапагоському острові Сантьяго зуміли успішно відродити життя сухопутних ігуан. Цей тип ящірок вважався вимерлим тут понад два сторіччя. Про це повідомляє NPR.

Усі фото — Дирекція Галапагоського національного парку.
Усі фото — Дирекція Галапагоського національного парку.

Три роки тому науковці заселили на острів Сантьяго понад 3000 галапагоських сухопутних ігуан. Наприкінці липня під час прогулянки команда виявила ящірок у різних місцях острова на різних життєвих стадіях. Це свідчить про те, що інтродукція виявилася успішною і екосистема острова процвітає.

Ігуани важливі для екосистеми Галапагоських островів, адже вони поширюють насіння по ландшафту, допомагають моделювати рослинні спільноти та створюють відкриті простори, які використовують інші тварини.

Востаннє цей вид ігуан бачив на острові ще Чарльз Дарвін. Він задокументував їхню присутність там у 1835 році, однак вже в 1906 році команда експедиції з Каліфорнії ніде не знайшла ящірок.

Причиною зникнення стали інвазивні види, як-от дикі свині, коти, кози та осли. Цих небажаних тварин на деякі острови завезли китобої та інші мореплавці. Для того, щоб почати заселяти на Сантьяго ігуан, природоохоронці дев’ять років до того позбавляли острів від немісцевих тварин.

читайте также
Комментарии